16. 6. 2025   |   svátek má Zbyněk
 

Jahodovo - citronový cheesecake

Název Množství a jednotka
polohrubá mouka 150 g
ovesné vločky 120 g
cukr krupice 150 g
jedlá soda 1 lžička¨
prášek do pečiva 1/3 ks
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Kuchyně: česká
Příprava: 20 min.
Vaření: 40 min.
Mamut :-)



Postup
Polohrubou mouku, vločky, 1/3 prášku do pečiva, zarovnanou lžičku jedlé sody a 150g cukru krupice nasypeme na vál a promícháme. Přidáme špetku soli , doprostřed uděláme důlek a do něj nakrájíme na plátky máslo, vymačkáme šťávu z půlky citrónu, zpracujeme těsto a vyválíme na tloušťku cca 1cm. Formu na koláč vyložíme pečícím papírem, co přebývá, odstřihneme a přendáme do ní vyválené těsto, rukou uhladíme a okraje ořízneme (zarovnáme). Troubu předehřejeme na 180° a těsto dáme na deset minut předpéct. Pak na těsto nalijeme trošku tvarohové náplně, poklademe cukrářskými piškoty, na piškoty nalijeme zbytek náplně a dopečeme dorůžova.

Náplň:
V misce ušleháme dva tvarohy, pomazánkové máslo, 4 žloutky, zakysanou smetanu, 250g moučkového cukru, vanilkový cukr - šleháme elektrickým šlehačem cca 2 minuty, přidáme citronovou šťávu ze dvou citrónů, kůru z půlky citrónu a promícháme. Do tvarohové směsi lehce vmícháme nadrobno nakrájené jahody.

Upečený moučník necháme vychladnout, potřeme neslazenou zakysanou smetanou a ozdobíme čerstvými jahodami.










Další fotografie
 


RECEPTY

Musaka

Postup: 2 středně velké lilky omyjeme, odkrojíme konce a neoloupané je nakrájíme na 1/2... zobrazit recept

RECEPTY

Čokoládové lanýže

Postup: Čokoládu s vysokým podílem kakaa rozpustíme ve vodní lázni dohladka. Přidáme... zobrazit recept

RECEPTY

Krůtí prsa v bylinkové krustě

Postup: Krůtí prso vcelku prošpikujeme slaninou (ostrým tenkým nožem uděláme hlubší... zobrazit recept

RECEPTY

Králík na burgundský způsob

Postup: Králíka naporcujeme, můžeme použít také králičí plec, stehna nebo hřbety. Mrkev... zobrazit recept

RECEPTY

Rizoto s rajčaty

Postup: Rýži uvaříme doměkka - na jeden díl rýže dáme dva díly vody a vaříme na mírném... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Meloun - to pravé letní osvěžení

Čas léta nám přináší sluníčko, koupání, dovolenou, pohodičku a relax. Občas i... zobrazit článek

RESTAURACE

Penzion Hrad

Penzion Hrad - středověká restaurace a ubytováníPro všechny pocestné i hosty...